Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Τρακτέρ στις εθνικές οδούς; Οχι πια!


Το νέο μοντέλο κινητοποιήσεων αφήνει στην ησυχία τους τούς εθνικούς δρόμους, πλην ενδεχομένως των διοδίων.

Συνδικαλιστές που προέρχονται από τις «γαλάζιες» Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών και παρεμφερείς φορείς μπορεί να διαφωνούν με την «κόκκινη» Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ), κυρίως στην επιδότηση προς όλους τους παραγωγούς (ετεροεπαγγελματίες και πλαφόν προς τα πάνω), φαίνεται όμως ότι κινούνται σε δρόμους παράλληλους σε ό,τι αφορά τις μορφές των κινητοποιήσεων που φέτος θα επιλέξουν.

Μπλόκα σε τράπεζες και κρατικά κτήρια

Αντί λοιπόν μπλόκων στους δρόμους, πάμε σε «αντάρτικο» στις πόλεις.Πιστεύουν ότι το μέτρο αυτό θα είναι πιο αποδοτικό.

Αντί αποκλεισμούς σε Τέμπη, Μάλγαρα, Μικροθήβες και άλλα σημεία των εθνικών οδών, που ήταν τα στρατηγικά σημεία των αγροτικών κινητοποιήσεων, τώρα το κλίμα αλλάζει και οι αγρότες θα κινηθούν προς τα δημόσια κτήρια και τους οργανισμούς: τράπεζες, ΕΛΓΑ, περιφέρειες (των αποκεντρωμένων γενικών διοικήσεων, όχι των αιρετών) κ.α.

Η μοναδική περίπτωση να δούμε τρακτέρ σε δρόμους θα αφορά διόδια, με στόχο όμως να ανοίξουν και όχι να κλείσουν οι δρόμοι.

Στην κατεύθυνση αυτή κινούνται και οι δύο ομάδες συνδικαλιστών.

Η αρχή έγινε από τα στελέχη της ΠΑΣΥ την προπερασμένη Κυριακή στη Λάρισα. Ο Καρδιτσιώτης συνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας ήταν σαφής: «Σε πρώτη τουλάχιστον φάση οι φετινές κινητοποιήσεις θα έχουν τη μορφή αποκλεισμών δημόσιων κτηρίων και τραπεζών», είχε δηλώσει.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και τα μέλη των Επιτροπών Αγώνα Αγροτών (σ.σ.: «γαλάζιοι» αγροτοσυνδικαλιστές από 16 μπλόκα της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας), οι οποίοι συναντήθηκαν προχθές στα Γιαννιτσά. Αν και εντός της εβδομάδας θα οριστικοποιήσουν αιτήματα, χρονολόγιο κινητοποιήσεων και μορφές διαμαρτυρίας, οι παρεμβάσεις των περισσοτέρων κατέτειναν σε αλλαγή του τρόπου δράσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου